NOGOMETNI KLUB TIŠINA

Prvi korak k sanjam

V sredini januarja smo na Občino Tišina poslali dopis, v katerem smo opisali problematiko infrastrukture našega kluba.

Dopis je bil poslan kot predlog oz. pripomba k proračunu za leto 2022. Pri tem smo bili uspešni, saj je predlog najprej prestal razpravo odbora za negospodarstvo, nato pa je občinska uprava v proračun za letošnje leto uvrstila znesek 5000 €, ki bo namenjen za oblikovanje idejne zasnove športnega centra, svetniki pa so nato proračun sprejeli 9. februarja na 16. redni seji.


Dopis si lahko preberete spodaj:


Tišina, 13. 1. 2021


Spoštovani!


Nogometni klub Tišina je klub z več kot šestdesetletno tradicijo, prebijal se je skozi lepa in manj lepa obdobja, dosegal zavidanja vredne uspehe, vzgojil nekaj igralcev prvoligaškega kova, svoje prve nogometne korake pa je znal na Tišini narediti tudi kakšen članski reprezentant.

Ob vsem tem pa ga je vedno pestila prostorska stiska in neustrezna infrastruktura, ki si v zadnjih letih niti več ne zasluži tega naziva.


POMEN KLUBA ZA SKUPNOST
V klubu trenutno delujejo štiri mlajše selekcije (U7, U9, U11 in U13), v katerih vadi skupaj že 46 dečkov, članska selekcija, ki nastopa v 1. medobčinski ligi Murska Sobota, pri kadetih pa imamo sporazum s sosednjim nogometnim klubom Slatina iz Radencev, s katerim imamo skupno selekcijo U17. Zelo si prizadevamo, da bi vsako leto klubu priključili nove mlade nadobudneže. Načrte nam trenutno zelo otežuje in ogroža koronavirus, vendar smo optimistični, da bomo prebrodili tudi to in fante privabili nazaj na treninge, ko bodo ti znova dovoljeni. Dečke med drugim motiviramo z novimi dresi (tri selekcije jih že imajo, poskrbeli bomo tudi za četrto), trenirkami, s katerimi se ponašata dve selekciji, potrudili se bomo, da jih zagotovimo še eni in nahrbtniki za opremo, ki jih imajo čisto vse selekcije. Za njihovo večjo varnost smo stare železne gole zamenjali z aluminijastimi. Obnovili smo namakalni sistem, v zadnjih dveh letih pa na in ob igrišču postorili še kar nekaj drugih stvari, kar kaže na to, da smo zelo aktivni, načrtov za prihodnja leta pa imamo še več kot dovolj.
Na igrišču se vsaj šest mesecev letno skoraj vsak dan za žogo podijo najmlajši, člani še dva meseca dlje. Osem mesecev sta torej na igrišču vrvež in dogajanje, mlajše selekcije so dvakrat tedensko v telovadnici aktivne tudi v zimskih mesecih. Klub otrokom nudi zavetje, kvalitetno preživljanje prostega časa, vzgojo, pobeg od računalnikov in telefonov, odraslim nogometašem rekreacijo in sprostitev, gledalcem pa druženje in razvedrilo.
Igrišče koristita tudi Osnovna šola Tišina in vrtec Plavček.
Od 46 dečkov v mlajših selekcijah trenutno štirje obiskujejo vrtec, sedem pa jih ne prihaja iz naše občine, torej so prepoznali naše dobro delo tudi drugje. Ostane nam 35 fantov, mlajših od trinajst let, ki obiskujejo osnovno šolo na Tišini. Če povemo drugače – vsak tretji učenec OŠ Tišina, mlajši od trinajst let, trenira nogomet v našem klubu, če v obzir vzamemo podatek, da šolo obiskuje 108 dečkov, ki še niso dopolnili trinajst let. Menimo, da že te številke povedo dovolj o pomenu kluba za njegovo okolico in skupnost.
A pojdimo še dlje. V osmih klubih iz naše občine, ki tekmujejo v Ravenski ligi malega nogometa pri članih, je trenutno registriranih 187 igralcev. Od tega jih je 94 takšnih, ki so vsaj eno sezono igrali v našem klubu, bodisi pri članih, bodisi v mlajših selekcijah ali oboje. Večina jih je v našem klubu igrala več sezon, nekateri še vedno igrajo. Omenjene številke kažejo, da je vsak drug igralec, ki igra mali nogomet v občini Tišina, imel stik tudi z našim klubom. Večino njih je naš klub vzgojil, naučil igrati nogomet. Trinajst igralcev, ki so bili ali so še igralci našega kluba, v Ravenski ligi igrajo za klube, ki ne prihajajo iz naše občine. Ravenske lige in malega nogometa v takšni obliki v naši občini brez nogometnega kluba Tišina ne bi bilo, zato je pomen našega kluba za občino, občane in okolico neprecenljiv.


VIZIJA KLUBA
Poleg tega, da na otroke prenašamo nogometno znanje, to ni edino, za kar si prizadevamo. Želimo, da bi jih pomagali vzgojiti v poštene, odgovorne ljudi s pravimi moralnimi vrednotami. V roku desetih let bi radi iz zdajšnje generacije mlajših kategorij dobili člansko moštvo dvajsetih igralcev, konkurenčno za najvišja mesta v ligah naše regije. Klub bi s tem spet postavili na mesto, ki mu je večino dolgoletnega obstoja že pripadalo.
V vmesnem obdobju želimo povečati število mlajših selekcij na šest, s člansko ekipo pa se uvrstiti v višjo ligo od sedanje ter tam postati stabilen ligaš.
Še naprej bomo vlagali v izobraževanje lastnega trenerskega kadra. V zadnjih letih smo štirim trenerjem omogočili izobraževanje za trenerja z licenco C, cilj pa je vsaj na vsaki dve leti na izobraževanje (ali za C licenco ali višjo) poslati vsaj enega kandidata.


OPIS PROBLEMATIKE
Brez pretiravanja lahko zapišemo, da ima naš klub najslabšo infrastrukturo v Pomurju in verjetno tudi širše.
Slačilnice pri vrtcu so pred desetimi leti sicer bile adaptirane, a za delovanje bi potrebovali mnogo več kot to. Nimamo ustreznih prostorov za prodajo pijače. V obstoječega so nepridipravi že nekajkrat vlomili, saj ga ne moremo ustrezno zaščititi. V njem se podijo tudi glodavci, saj v dotrajan objekt, ki smo ga sicer lepotno popravili, vedno zlahka najdejo pot.
Drug, manjši kontejner, si z rekviziti za trening delijo tudi delegati, ki svojega dela ne morejo opraviti brez strahu, da bi jim kaj padlo na glavo, saj je tudi ta dotrajan, da o njegovi velikosti ne govorimo, saj so rekviziti v njem narinjeni skoraj do zadnjega kotička. Vsi rekviziti, ki bi jih rabili za kakovostnejše delo na treningih, v kontejnerju niti ne bi imeli prostora, zato jih raje sploh ne kupujemo, saj jih ne bi imeli kje shranjevati.
Drese vseh klubskih selekcij hranimo doma pri enem izmed članov upravnega odbora, saj v obstoječih objektih nimamo prostora za njih.
Enako je s pijačo za prodajo na tekmah – ko nabavimo večjo količino (ker je tako pač ceneje), jo moramo skladiščiti pri podpornikih kluba, ker enostavno nimamo dovolj prostora. To se nam dogaja med sezono, da o večjih prireditvah (npr. tradicionalni turnir) ne izgubljamo besed.
Pogostitve po tekmi in zaključki so se velikokrat končali predčasno, saj močnejši dež namoči celoten pokriti prostor, ki je premajhen, da bi hrana, igralci in gostje ostali suhi.

Ko bo prišlo do gradnje nove telovadnice, pa bo prostorska stiska še večja, saj bomo ostali še brez tega, kar imamo sedaj, saj za kontejner za delegata in kontejner, v katerem je šank, na tem mestu ne bo več prostora. Pri načrtovanju telovadnice se je popolnoma pozabilo na naš klub. Takrat se je ponujala idealna priložnost, da se telovadnico in klubske prostore poveže v celoto, kot so to storili v Rogaševcih. Zato bi bilo res nujno, da v času, ko čakamo na razpis za telovadnico, rešimo opisano problematiko.


REŠITEV PROBLEMATIKE
Ob vsem naštetem si lahko mislite, koliko naporov in naše volje je potrebno, da klub peljemo naprej. Trudimo se, da bi ga s sredstvi, ki so zelo omejena, dvignili na višji nivo in da bi bil občini in njenim prebivalcem v ponos, toda brez večje pomoči in posluha župana, občinske uprave in občinskega sveta ne bomo sposobni priti do spodobnega objekta. Tega bi lahko tudi tržili, saj čedalje več klubov in reprezentanc mlajših selekcij iz tujine svoje priprave načrtuje in izvaja v deželi ob Muri, iz naslova najemnin pa ga lahko nato tudi vzdrževali.
Obraz občine niso samo urejene in lepe ceste ali občinsko središče, ampak tudi športni center, saj se tam skoraj vsak dan v tednu zadržujejo naši otroci in občani, na tekme pa prihajajo ljudje od blizu in daleč.
Za dosego ciljev, omenjenih v viziji, je infrastruktura ključnega pomena, a ta nam že dolgo ne more biti več v ponos. Kljub temu dosegamo zavidljivo število aktivnih nogometašev, kaj bo šele v primeru, če se uresniči naša in želja mnogih generacij tišinskih legend pred nami. To je izgradnja sodobnega športnega objekta ob našem igrišču, ki ga bodo koristile zdajšnje in mnoge generacije, ki prihajajo.
Radi bi, da se izgradnja športnega objekta uvrsti med investicije v Načrt razvojnih programov za leto 2022, gradnja pa začne in dokonča najpozneje v roku štirih let.


Potrebovali bi objekt z naslednjimi prostori:
- prostor za pranje in shranjevanje opreme,
- prostor za shranjevanje rekvizitov za trening,
- prostor za delegata,
- garderobo za sodnike s sanitarijami,
- pisarno,
- štiri garderobe za igralce s sanitarijami,
- sanitarije za moške, ženske, invalide (obiskovalci),
- prostor za prodajo in skladiščenje pijače,
- pokrit zunanji prostor za pogostitve,
- tribune.


Stroškovne ocene investicije še nimamo, saj se nam zdi smiselno ta naslednji korak narediti šele, ko in če bo uvrščena v Načrt razvojnih programov. Za finančno pokritje se bomo skupaj z Občino Tišina prijavili na različne razpise, ki predvidevajo sofinanciranje takega projekta, večinski delež pa bo vseeno morala zagotoviti Občina.
V upanju, da boste prepoznali pomembnost projekta za našo občino in ugodili naši želji, vas lepo pozdravljamo.


Upravni odbor NK Tišina:
- Damjan Bohar (predsednik)
- Primož Banfi
- Mitja Flisar
- Aleš Hari
- Mitja Horvat
- Dominik Kovač
- Mitja Stojisavljevič

oznake v objavi

sorodne objave